בית הקברות היהודי בזדונסקה וולה- אז והיום.
בית הקברות היהודי בז"ו נוסד בשנת 1828, ובו נקברו יהודים אורתודוקסים, קונסרבטיבים ורפורמים. המצבה העתיקה ביותר הינה של אלעזר ליפשיץ LYPSZYC שנפטר בשנת 1837. הקבורה היהודית האחרונה בבית הקברות תועדה בשנת 1946. שטח בית הקברות (הממוקם ברחוב קאצ'ה KACZA) הינו כ 20 דונם, והוא בית הקברות היהודי הגדול ביותר במחוז שיראדז' SIERADZ.
מספר צעדים חיוניים ננקטו על מנת להנציח את זיכרון הקהילה היהודית בז"ו בכלל, ועל מנת לשמר את ההיסטוריה והיופי של בית הקברות היהודי בפרט. אחד מהצעדים החשובים ביותר הינו הפעילות החינוכית בקרב הדור הצעיר בז"ו עצמה, וכן בקרב הדור השלישי בישראל ובחו"ל.
עד אוקטובר 2001 התגלו 963 מצבות, אך נכון להיום (2007) התגלו כ 3500 (!) מצבות - והיד עוד נטויה.
באוקטובר 2001 בית הקברות חולק לחלקים אשר נמדדו בקפידה, וכן הוכנה מפה מדויקת של בית הקברות.
בית הקברות עשיר במצבות בעלות גילופים מיוחדים, חלקם אף צבעוניים, אשר ניתן לתארכם למאות ה 19 וה 20.
הכתובות שעל המצבות הינן בעברית, יידיש ופולנית (לפחות למצבה אחת יש כיתוב בגרמנית).
הערך ההיסטורי של בית הקברות הוא חיוני ביותר, שכן הוא העדות המוחשית היחידה של נוכחות יהודית בז"ו מאז המאה ה 19.
בשטחה של פולין נמצאים כ 1008 בתי קברות יהודים. מתוכם, ל 521 בתי קברות לא נותרו מצבות גלויות, ל 134 יש בין 20-100 מצבות, ול 83 יש בין 100-500 מצבות. רק ל 37 בתי קברות (3.6% מכל בתי הקברות היהודיים בפולין) יש בין 500-5000 מצבות.
בבית הקברות בז"ו, כאמור, יש 3500 מצבות, ולכן הוא מהווה עדות חשובה (מבין מעטים) לקבורה יהודית בפולין.
יש לציין כי רק ב 7 בתי קברות יהודים יש למעלה מ 5000 מצבות: בלודג', בקרקוב, בביאליסטוק, 2 בורשה ו-2 בורוצלב.
בבית הקברות קבורים מספר רבנים וידוענים, כגון:
שרה רחל כץ- בת הרב של ביאליסטוק,
אליעזר ליפשיץ- שופט בכיר בבית הדין הרבני בז"ו (אביו כיהן באותו תפקיד בבית הדין הרבני של "בית הילל" בלובלין),
מנחם מנדל ליפמן- שופט בכיר בבית הדין הרבני בז"ו,
וכן אנשים נוספים השייכים לשושלת הרבנית (כגון צאצאים של הרבי מגור).
הרס מבנים ובתי קברות יהודיים בפולין נעשה ע"י הנאצים מתוך מטרה למחות כל שביב של קיום יהודי. חצי מאה מאוחר יותר, המצב היה בפתחו של תהום הנשייה. לאורך בית הקברות בז"ו צמח סבך של עצים וצמחים אשר באופן הולך ומחמיר כיסה את המצבות.
כמעט חצי מהמצבות נפלו, נשברו ואף נמחקו ע"י תנאי מזג האוויר. מצבות רבות הושחתו, הוזזו ללא מידע על מקומן המקורי, ולוחיות שיש בעלות כיתוב (אשר על המצבות) נגנבו. קיר האבן המקורי שהקיף את בית הקברות נהרס במלחמת העולם השנייה, אך הוא הושב על כנו באמצעות תרומות פרטיות של מר פ.גרינבארט ומר ש.שוורצבארט מפרנקפורט, גרמניה. השער הישן איננו בשימוש, שכן הוא רעוע ביותר. היה צורך בלתי נמנע לערוך ניקוי, שיפוץ והקמה מחדש של המצבות וכן של שער בית הקברות.
המצב העגום של בית הקברות בעבר, לפני השיקום והשיפוץ של המצבות ושל השער.
בעקבות ביקור בפולין ב 1993, אחרי שלא דיבר על השואה למעלה מ-50 שנה, החליט מר אשר אוד (אנשל שרצקי), מניצולי העיירה, לפעול למען זיכרון זדונסקה וולה. אשר אוד הוא מיוזמי הפעילות בבית הקברות בזדונסקה וולה. באותו ביקור בפולין אשר החליט להקים את המצבה שבבית הקברות: "הרגשתי שאם אלוהים שמר עליי ולו רק למטרה הזאת – לעשות את האנדרטה- היה כדאי להישאר בחיים." Iבעשור האחרון נרקמו קשרים בינ"ל בין צאצאי יוצאי זדונסקה וולה, אשר הבינו כי אין מנוס מלשקם את בית הקברות, ובעצם כך לשמר את זכר המשפחות היהודיות שאבדו. לאחרונה התבסס הקשר של צאצאי יוצאי ז"ו עם הרשויות הפולניות, עם אזרחים מקומיים (שהקימו את ארגון "יחד" YACHAD), עם המוזיאון ההיסטורי בז"ו ואף עם בתי ספר מקומיים. כולם הביעו דאגה בנוגע למצבו העגום של בית הקברות, שכן הם מכירים בכך שהוא מעניק לעיירה חשיבות היסטורית רמת מעלה.
בתחילת אוקטובר 2001 בית הקברות חולק למספר חלקים, דבר שעזר לצייר מפה מפורטת של בית הקברות.
[לחץ על הקישור לצפייה במפה]
במהלך השנים האחרונות פרופ' וגנר עבד רבות על העברת השמות שנמצאו על המצבות למחשב, יחד עם צילומים אותנטיים של כל מצבה. בשנה האחרונה, במאמץ משותף של ארגון "יחד" ושל ארגון יוצאי ז"ו בישראל, בוצעה סקירה מקיפה של כל המצבות שנמצאו- כ 3500 (!).
כל מצבה צולמה כ 4 פעמים בממוצע (בזויות שונות); ובסה"כ יש כ 14,000 תמונות של כל המצבות שנמצאו בבית הקברות.
האחראית הרשמית על בית הקברות היא הקהילה היהודית בלודג', בראשות הרב שמחה קלר, אך למעשה בית הקברות נמצא תחת ידיהן המסורות של אזרחים פולניים מקומיים המטפלים בו בהתנדבות מלאה: אלה ורנק בארטש, קמילה קלאוז'ינסקה, תומק פולקובסקי, וכן שאר חברי ארגון "יחד", אשר פועלים ללא לאות על מנת לגלות, לתעד ולשפץ מצבות.
ליצירת קשר עם שומרי בית הקברות:
(1) Elzbieta & Renek Barcz, ul. Tulipanowa 8, ZW, Tel: +48 43 234078
(2) Kamila Klauzinska, kamisiakk@poczta.onet.pl
ב 15-16.9.2008 ארגנו חברי "יחד", ובראשם קמילה קלאוזינסקה, ועידה ארצית של משמרי בתי קברות יהודיים בפולין . הנה כתבה שפורסמה בעיתון "מקור ראשון" אודות הועידה:
|
מקום נוסף בו ניתן למצוא מידע על בית הקברות הוא המכון להיסטוריה בוורשה:
Zydowski Instytut Historyczny w Polsce, ul. Tlomackie 315; 00-090 Warszawa; tel 27-92-21.
The Historical Museum (Muzeum Historii Miasta), ul. Zlotnickiego 7, 98-220 Zdunska Wola, Tel: +48 43 823 3332.
ניתן למצוא תמונה מאוירת של בית הקברות היהודי. התמונה צוירה בתאריך בלתי ידוע (יתכן שבסוף המאה שעברה או בתחילת המאה הנוכחית).
היא צוירה מבעד לגבעה קטנה בכיוון שיראדז' (העיר השכנה), וניתן לראות כי בבית הקברות היו מצבות לכל אורכו, מספר עצים ובית קטן ליד השער הישן שאינו קיים כיום. כמו כן, בתמונה ניתן לראות את בית הכנסת הישן שנהרס ע"י הנאצים במלחמת העולם השנייה.